پرسشنامه تحلیل رفتار متقابل
| عمومی | تعداد سوالات 61
تحليل رفتار متقابل نظريه ای است در مورد شخصيت و روش منظمی است برای رواندرمانی كه به منظور رشد و تغييرات شخصی به كار ميرود. تحليل رفتار متقابل به عنوان نظريه ی شخصيت، تصويری از ساختار روانشناختی انسان ها به ما ارائه ميدهد كه ميتوان در زمانی كوتاه به مقاصد درمانی رسيد.
يک روابط متقابل مجموعه ای از رفتارها، افكار و احساس های مربوط به هم است كه به وسيله ی آن بخشی از شخصيت، خود را در يک زمان به خصوص نمايان می سازد. اين الگو سه روابط متقابل متفاوت و مجزا را تصوير ميكند.
میتوان گفت که:
حالت والد، مفهوم “آموخته شده” زندگی است.
حالت بالغ، مفهوم “فکر شده” زندگی است.
حالت کودک، مفهوم “احساس شده” زندگی است.
ارتباط برقرار کردن با دیگران را با کمک یکی از این حالتهای والد، بالغ یا کودک انجام میدهیم. احساسات ما در هر زمان مفروض تعیین میکند که از کدام حالت استفاده میکنیم و در هر لحظه ممکن است چیزی محرک تغییر از یک حالت به حالت دیگر بشود. نشان دادن واکنش نیز از یکی از این سه حالت انجام میشود. تحلیل این محرکها و واکنشها، اصل و بنیان نظریه تحلیل رفتار متقابل است.
اصل نظریهی برن این قانون است که تبادلها یا رفتارهای متقابل عاطفی یا به عبارتی ارتباطهای موفق باید مکمل باشند. این تبادلها باید از حالت خود گیرنده به حالت خود فرستنده بروند؛ برای مثال اگر محرک از والد به کودک باشد، واکنش باید از کودک به والد باشد؛ در غیر این صورت تبادل قطع میشود و بین فرستنده و گیرنده مشکل به وجود میآید.
چنانچه تبادل رفتار با مشکل مواجه شود، ارتباط بیثمر خواهد شد یا بدتر از آن، یکی از دو طرف یا هر دو طرف ناراحت خواهد شد. برای این که رابطه با موفقیت ادامه داشته باشد، عامل یا پاسخ دهنده باید موقعیت را با یک تبادل مکمل نجات دهد. وقتی رابطه با مشکل جدی مواجه میشود، هیچ شانسی وجود ندارد که بتوان بحث و گفتگو درباره موضوع اصلی اولیه را بلافاصله ادامه داد. توجه متمرکز بر رابطه است. بحث را صرفاً زمانی میتوان به صورت سازنده و موثر ادامه داد که رابطه ترمیم شده باشد.